Afbeelding

Jaarvergadering Raad voor de Journalistiek

Algemeen

Interim voorzitter Folkert Jensma bespreekt recente ontwikkelingen bij de Raad, kijkt vooruit naar de introductie van een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten en bediscussieert daarvan de consequenties.

Kan zo'n verschoningsrecht samen gaan met de breed gedragen wens om journalist als vrij beroep te laten voortbestaan? Of ontkomen we niet aan een vorm van toelating en erkenning? Al was het om het openbaar bestuur en de rechter het vertrouwen te geven dat een wettelijk recht om in de rechtszaal te mogen zwijgen, niet 'zomaar' aan iedereen zal kunnen toevallen. En als de journalistiek een stap richting erkenning wil zetten, voor wie is dan een bestuurlijke rol weggelegd? Moet de overheid een officiële accreditatie organiseren of is de sector in staat dat in eigen beheer te doen? Zelfaccreditatie, in het verlengde van de zelfregulering, die nu al in de vorm van de Raad voor de Journalistiek bestaat.

Een ander actueel thema in het afgelopen jaar was undercover journalistiek – een nuttig, soms zelfs onmisbaar gereedschap. Maar steeds blijkt dat degene die het voorwerp is van een undercover reportage daar heel anders over kan denken. Is de journalistiek bereid open te staan voor de keerzijden van deze methode? Of is undercover van maatwerk al confectie geworden? En, natuurlijk, hoe staat het eigenlijk met het draagvlak voor de Raad voor de Journalistiek zélf?

Hierna houdt Frits van Exter – die in september aantreedt als nieuwe voorzitter van de Raad – een korte introductie, waarin hij zijn visie geeft op de rol van de Raad en toelicht hoe hij aan het voorzitterschap invulling wil geven.

Na het succesvolle optreden vorig jaar bij de Jaarvergadering van Iran-correspondent Thomas Erdbrink is dit jaar het woord aan weekbladjournalist Nikki Sterkenburg. Nikki (1984) werkt als journalist bij Elsevier en schrijft veel over radicalisering, extremisme en terrorisme. Vorig jaar verscheen het boek "Ongeloofwaardig. Hoe ik mezelf radicaliseerde en daarvan terugkwam", dat ze schreef met ex-jihadist Dennis Honing. 

Er is tijdens en na de presentaties ruimschoots de gelegenheid voor vragen en debat. We hopen op een open gedachtewisseling met de genodigden, de Raad en het bestuur. Aansluitend is er een borrel.

*De uitnodiging geldt alleen voor openbare gedeelte

Datum: donderdag 2 juni 2016
Inloop:            16.30 – 16.45 uur
Programma:     16.45 – 17.45 uur
Borrel:             17.45 – 18.30 uur

Locatie:           Perscentrum Nieuwspoort
Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag

Aanmelden via: raad@rvdj.nl