Daags voor de raadsvergadering werd in een spread in de Telegraaf en Het Parool opgeroepen tegen de voorgestelde sticker te stemmen.
Daags voor de raadsvergadering werd in een spread in de Telegraaf en Het Parool opgeroepen tegen de voorgestelde sticker te stemmen.

Huis-aan-huiskranten volgende doelwit PvdD?

Algemeen

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad heeft zich op 20 april uitgesproken voor de JA|JA sticker. Inwoners krijgen door dit opt-in-systeem alleen nog folders in de bus als ze dat via een JA|JA-sticker expliciet aangeven. Ondanks meer dan 10.000 steunbetuigingen van burgers voor de folder en een media-offensief van het bedrijfsleven. De PvdD heeft al eerder laten doorschemeren dat lokale kranten de volgende zijn die aan de beurt moeten komen. Nog even voor de duidelijkheid: dat zou betekenen dat op termijn geen kranten meer in de bus mogen worden gestopt, tenzij er een JA-sticker op de deur zit. Voor de goede orde: drukwerk van politieke partijen is daarvan uitgezonderd…

Alleen de VVD, het CDA en de Partij van de Ouderen stemden in Amsterdam tegen het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD). Een voorstel dat overigens uitblonk in misleidende aannames en een onderbouwing miste.

Het voorstel wil een einde maken aan de zogenaamde verspilling van papier. Gemiddeld krijgen Amsterdammers volgens de PvdD ongevraagd 34 kilo papier per jaar in de bus gegooid. De PvdD heeft uitgerekend dat haar voorstel 33.000 dode bomen per jaar zal sparen. Gemakshalve wordt vergeten dat het gros van het foldermateriaal is gemaakt van 100% gerecycled papier. En dat het Europees bosoppervlak sinds 1950 met 30 procent is gegroeid; voor een belangrijk deel door de productiebossen van de papierindustrie. En, o ja, daarnaast scheelt de Ja|Ja-sticker volgens de Partij inkt, brandstof en plastic. Cijfers over de verspilling zijn er echter niet. Net als het feit dat er geen doel is geformuleerd voor de beoogde vermindering van verspilling. Tijdens de raadsvergadering werd een interview met MilieuCentraal ingebracht, waarin de milieuclaims van de PvdD als overdreven werden geclassificeerd.

Het CDA vroeg in een tegenmotie om uitstel van besluitvorming om de gevolgen van de Ja|Ja-sticker te onderzoeken. Gevreesd wordt voor duizenden banen nu 30% van de retailomzet afhankelijk is van de folder. Het college van B&W adviseerde de raad echter positief ten aanzien van het PvdD-voorstel en ging niet in op de tegenargumenten. Het legde de kritiek naast zich neer. Zonder feiten en onderbouwing en op basis van misleidende aannames is het voorstel aangenomen. Er wordt evenwel een juridische procedure aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.