Afbeelding

Duurzaam tijdschrift II: meer papier en lagere klimaatimpact

Algemeen

Het project Duurzaam Tijdschrift II is afgerond. Uitgeverijen ANWB Media en Industrielinqs onderzochten samen met de VNP, Papierenkarton.nl en RVO.nl de mogelijkheden van productie van tijdschriften met een geringere klimaatimpact. Kansen te over!

Het project biedt interessante inzichten: het aandeel van papier in de milieu impact van een uitgeefproduct, de discussies over de scope (en onderlinge vergelijking) van LCA's en de belangrijke rol van de uitgever bij de verduurzaming van tijdschriften. Hij maakt niet alleen keuzes die effect hebben op de klimaatimpact van een magazine, de Carbon footprint van zijn eigen bijdrage blijkt groter dan vaak aangenomen. ANWB media laat bijvoorbeeld zien dat het deels samenvoegen van de titels Op Pad en SNP Reismagazine leidt tot minder vliegen, autorijden en redactieleden.

Een footprint vermindering van 30% bij het uitgeverijbedrijf is daardoor mogelijk. Lagere kosten en minder uitstoot gaan dus samen. De samenvoeging van genoemde titels leidt tot een verhoging van de oplage met 45.000 exemplaren per jaar. Dat betekent aanzienlijk veel meer papier. Toch neemt de klimaatimpact niet toe door de interne efficiency. Duurzaamheid loont! De eindrapportage van CE Delft kan worden gedownload op papierenkarton.nl. Of lees een artikel op blokboek.com e-zine.