Afbeelding

Google en Facebook gaan verspreiding nepnieuws aanpakken

Algemeen

Zowel Google als Facebook hebben stappen aangekondigd om de verspreiding van nepnieuws in te dammen.

Na de verkiezing van Donald Trump tot de volgende president van de Verenigde Staten is er veel kritiek op Google en FAcebook(en sociale netwerkdienst Twitter) omdat zij deels hebben gefaciliteerd dat pertinente onzin van onbetrouwbare sites kritiekloos werd rondgepompt.

Google gaat sites weren van hun advertentieplatform. De stap moet de inkomstenbron achter het verspreiden van clickbait-stukken en uitbaten van schadelijke en misleidende sites laten opdrogen. Facebook gaat niet zo ver om sites actief te weren, maar is van plan de advertentievoorwaarden aan deelnemers 'extra te belichten' op het punt van opzettelijk misleidende nieuwsartikelen.

Facebook haalde eerder dit jaar de menselijke selectie uit hun Trending Topics (ironisch genoeg omdat het bedrijf werd beschuldigd van vooringenomenheid, red.) maar dat had als gevolg dat nepnieuws de overhand kreeg. Facebook bracht in de aanloop naar de verkiezen, via de geautomatiseerde nieuwsdienst, sites en artikelen onder de aandacht waarin leugens en onzinnige theorieën werden verkondigd over de presidentskandidaten.

Lees verder op Villamedia: https://www.villamedia.nl/artikel/google-en-facebook-gaan-verspreiding-nepnieuws-aanpakken