Afbeelding

Interactie politici en politiek verslaggevers centraal in proefschrift

Algemeen

Politiek verslaggevers hebben meer aandacht voor persberichten als die afkomstig zijn van partijen met macht. Omgekeerd zijn politici alleen geneigd te reageren op nieuws, als dit hun eigen interesses bevordert. Onder meer deze concluses trekt de Zwitserse Luzia Helfer in haar proefschrift 'How politics becomes news and news becomes politics', waar ze volgende maand op promoveert.

Helfer - tevens docent aan de Universiteit van Amsterdam - deed haar onderzoek binnen een project dat de machtsrelatie tussen politici en journalisten analyseert. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financierde Helfers onderzoek.

De klachten zijn bekend: politici kijken in hun reacties niet verder dan de waan van de dag en journalisten voeden dat negatieve sentiment door zich alleen te richten op 'sensationele en conflictueuze' berichtgeving over politiek.

Helfer ondervroeg 67 verslaggevers die over de Nederlandse politiek berichten en 84 verslaggevers die over het Zwitserse parlement schrijven. Tegelijk ondervroeg Helfer 30 Nederlandse en 30 Zwitserse politici. Aan beide groepen werden fictieve berichten voorgelegd met de vraag of ze hierover zouden berichten danwel politieke actie op zouden ondernemen (ter sprake brengen bij een fractievergadering of Kamervragen stellen).

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/interactie-politici-en-politiek-verslaggevers-centraal-in-proefschrift