Afbeelding

Nieuw wetsvoorstel brengt bronbescherming ernstig in gevaar

Algemeen

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bedreigt de journalistiek. Daar waar de overheid aan de ene kant met de Wet op de bronbescherming het onder andere journalisten mogelijk maakt hun bronnen te beschermen, haalt diezelfde overheid dat met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten keihard onderuit. Betogen het Genootschap van Hoofdredacteuren, de NVJ en Free Press Unlimited.

De Pentagon Papers, Watergate, de Panama papers, Abu Ghraib. Gebeurtenissen en verhalen die journalisten naar buiten brachten, waardoor overheden verantwoording moesten afleggen over hun doen en laten. Dat hadden ze liever niet gedaan. Verhalen die verteld moeten worden. In een open, democratische samenleving, waarin kan worden bericht over corruptie, geweld en machtsmisbruik en de schuldigen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. Daarom hebben we een vrije pers. 

Al die verhalen konden alleen tot stand komen, omdat journalisten gedurende lange tijd, in alle stilte, konden werken met informatie van openbare en anonieme bronnen. Het behoeft geen betoog dat juist dit de verhalen zijn waar overheden en inlichtingendiensten graag in de onderzoeksfase mee willen lezen, zodat ze bronnen kunnen beïnvloeden en eigen belangen en reputaties kunnen beschermen.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nieuw-wetsvoorstel-brengt-bronbescherming-ernstig-in-gevaar