Afbeelding

‘Nep-nieuws ook in Nederland potentieel gevaarlijk’

Algemeen

Nepnieuws lijkt een grotere rol te hebben gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan gedacht, zo bleek vorige week. Nep-nieuws komt ook in Nederland voor en daar zit een potentieel gevaar in, zegt universitair docent politieke communicatie Sanne Kruikemeier, die onderzoek deed naar online activiteiten van kiezers.

In de Verenigde Staten wordt veel nep-nieuws verspreid via Facebook en Google. De invloed daarvan is groot want steeds meer mensen, ook in Nederland, halen hun nieuws alleen van het internet, zegt Kruikemeier. "Het lijkt erop dat een grote groep mensen steeds meer op online en sociale media gaat vertrouwen als hun belangrijkste bron van nieuws. Als blijkt dat er vaker nep-nieuws wordt gedeeld, kan dit schadelijk zijn voor de democratie. Mensen zijn dan immers niet goed geïnformeerd of zelf ongeïnformeerd. Je kunt tenslotte politiek nieuws omzeilen."

Kruikemeier onderzocht in hoeverre Nederlanders het betrouwbaar vinden als journalisten online bronnen als Facebook en Twitter gebruiken. Daaruit kwam naar voren dat mensen dat niet als betrouwbare bronnen kwalificeren. Op basis daarvan kun je verwachten dat mensen informatie van sociale media voor zichzelf ook minder betrouwbaar vinden, concludeert ze.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nep-nieuws-ook-in-nederland-potentieel-gevaarlijk