Afbeelding

‘Wij gaan door met lokale journalistiek’

Algemeen

De aangekondigde bezuinigingen op de 140 huis-aan-huis bladen bij De Persgroep hebben twee andere uitgeverijen er toe gebracht te verklaren dat zij wel doorgaan met het brengen van lokale journalistiek. Beide erkennen overigens de bijzonder moeilijke marktomstandigheden waar ook De Persgroep over rept bij de motivering van zijn besluit.

De Persgroep maakte vrijdag bekend dat twee derde van de huis-aan-huisblad journalisten een andere baan krijgt of wordt ontslagen. De lokale kranten worden voortaan op een andere manier van inhoud voorzien.

Uitgever Achterhoek Nieuws schrijft op een van zijn websites: 'Ook in de Achterhoek geeft De Persgroep meerdere weekbladen uit. Voor de journalisten, die vaak tientallen jaren het lokale nieuws hebben verslagen, is dit een hard gelag. Het is niet alleen voor de betrokken redacteuren betreurenswaardig, maar ook voor de diversiteit en kwaliteit van de lokale nieuwsvoorziening is dit slecht. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze website en gelijknamige krant, zal er alles aan doen de journalistiek in deze regio op peil te houden.'

Ook Achterhoek Nieuws heeft het moeilijk. 'Naar onze mening zijn er door de concurrentie erg lage en onrealistische advertentieprijzen gehanteerd. Met als resultaat de uitholling van de journalistieke kwaliteit'.

De uitgever heeft een aantal lokale kranten met een totale oplage van 180.000 exemplaren en een aantal websites.  De toekomst ziet de uitgever tussen print - de papieren krant en magazines - en online in websites, social media en apps.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/wij-gaan-door-met-lokale-journalistiek