Afbeelding

Er is geen papiercrisis, maar wel een dagbladencrisis

Algemeen

Alle Westerse landen zien de krantenoplages dalen en vooral lokale kranten moeten het ontgelden. Volgens wetenschappers komt dit niet specifiek doordat kranten lokaal of van papier zijn, maar is er sprake van een algehele dagbladencrisis: ook online weten kranten de jonge lezer minder te bereiken.

Hoewel vooral lokale dagbladen door een crisis lijken te gaan, is het niet volledig duidelijk of dit komt door een probleem in het verdienmodel van papieren kranten in het algemeen, of dat de oorzaak bij lokale kranten ligt. Daarom analyseerden Ingela Wadbring en Annika Bergström de afnemende consumptie van kranten en andere lokale nieuwsmedia aan de hand van verschillen in generaties.

Behoefte aan nieuws
De onderzoekers maakten gebruik van een jaarlijkse survey die sinds 1986 wordt gehouden onder Zweedse kranten en zenders. Uit de resultaten blijkt dat er geen sprake is van een papiercrisis, noch van een lokale crisis, maar meer van een algemene krantencrisis. Het aantal lezers van zowel papieren als online kranten neemt af, terwijl de grootte van het publiek van lokale zenders stabiel blijft. Ondanks de globalisering blijft er dus behoefte aan lokaal nieuws.

Gratis dagbladen lijken hetzelfde probleem te hebben als betaalde kranten, maar dit werd voor hun pas in een later stadium kritiek omdat zij meer drijven op advertentie-inkomsten.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/er-is-geen-papiercrisis-maar-wel-een-dagbladencrisis/