Afbeelding

Mogen Facebook en consorten wel nepnieuws weigeren op hun platform?

Algemeen

Internetgiganten als Facebook en Google willen af van nepnieuws, want dat is slecht voor hun geloofwaardigheid. Maar mogen ze dat eigenlijk wel, bepaalde berichten weren omdat ze niet 'waar' zijn? Is dat geen censuur?

Een lezer vroeg me: In hoeverre is de ban op 'Fake news' door Google en Facebook legitiem? Op dit moment gelden deze voor het advertentieplatform, maar zouden ze ook kunnen gelden voor individuele gebruikers? Dan mag je dus in feite niets meer zeggen dat Facebook of Google 'fake' vindt. Is dat geen censuur?

Wat is nepnieuws?
Sinds de afgelopen Amerikaanse verkiezingen staat het onderwerp 'fake news' sterk in de belangstelling. Wat het precies is, daar is niet echt consensus over – om het netjes te zeggen. Vaak wordt ermee bedoeld, nieuws dat steunt op onbewezen feiten, maar anderen wijzen erop dat dit voor heel veel nieuws geldt en/of dat nieuws altijd al speculatief was.

'Fake news' zoals Facebook en Google dat nu in de ban hebben gedaan, gaat in principe over nieuws dat bewezen onjuiste feiten bevat of totaal ongefundeerde conclusies wegzet. Maar zelfs dat is al heel moeilijk af te bakenen. Aanpakken van nepnieuws via het strafrecht lijkt mij dan ook te moeilijk.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2017/02/mogen-facebook-en-consorten-wel-nepnieuws-weigeren-op-hun-platform/