Afbeelding

‘Nepnieuws is niet de verantwoordelijkheid van Facebook, maar van ons allemaal’

Algemeen

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek organiseerde donderdag een evenement over nepnieuws. Het onderwerp bleek een kapstok voor uiteenlopende meningen. Over één ding waren de sprekers het eens: goede journalistiek is hét antigif.

Vier maanden nadat onthullingen van BuzzFeed het debat op gang brachten, blijkt nepnieuws nog altijd een opwindend onderwerp. De ongeveer honderd geïnteresseerden voor de debatavond 'Nepnieuws als wapen' passen maar net in het zaaltje in het Volkshotel.

De drie sprekers zijn Ruslandkenner en journalist Hubert Smeets, Amerikakenner en journalist Charles Groenhuijsen en de vooraanstaande Amerikaanse innovatieprofessor Eric Newton (Arizona State University). "We gaat het hebben over nieuws dat bewust is bedacht om mensen voor de gek te houden. Voor politiek gewin, of om geld te verdienen", verduidelijkt de gespreksleider, onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Trollenfabrieken
Smeets trapt af. Zijn lezing gaat over de 'uitvinder' van nepnieuws: (Sovjet-)Rusland. "De communisten hebben een grote traditie op het gebied van nepnieuws." Onder Vladimir Poetin is het fenomeen verder verfijnd, vertelt Smeets. Rusland herbergt nu naast een staatsmedia-apparaat ook 'trollenfabrieken' en voert botnet-operaties uit. Kortom: nepnieuws en andere vormen van desinformatie zijn voor de Russen niets minder dan een vorm van oorlogsvoering.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/nepnieuws-is-verantwoordelijkheid-facebook-allemaal/