Afbeelding

Proef nu.nl met Facebook: geen nepnieuws te vinden

Algemeen

Alle media berichten erover, want nepnieuws is hot; Nu.nl en Universiteit Leiden gaan het bestrijden voor Facebook. De praktijk is weerbarstig. Er is geen nepnieuws van enig gewicht te vinden in Nederland.

'Het kan zijn dat we er achter komen dat nepnieuws op Facebook in Nederland niet echt een probleem is, het kan ook zo zijn dat mensen de knop om het te melden nog niet goed genoeg weten te vinden, of dat het algoritme wat er voor moet zorgen dat deze berichten bij ons terecht komen beter moet worden', zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman over de stroeve start proef met Facebook-berichten checken.

Hij loopt met Nu.nl bovendien tegen een aanzienlijk principieel probleem aan in de praktijk van het nepnieuws checken: 'De gecheckte berichten zijn tot toe van dusdanig weinig gewicht en vaak van bedenkelijke bronnen dat we ze niet op onze site nog een de extra aandacht van een miljoenenpubliek willen geven.'

De inbox die Facebook aanmaakte om meldingen van nepnieuws van haar 9,5 miljoen gebruikers door te sturen bracht tot nu toe tientallen berichten. Nu.nl was er nog niet ondersteboven van.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/proef-nu.nl-met-facebook-geen-nepnieuws-te-vinden