Afbeelding

Nieuwe wet: oppassen met stukloon voor journalisten

Algemeen

Een wijziging van de Wet Minimumloon verplicht werkgevers binnenkort urenregistraties bij te houden voor werknemers met een stukloon.

Krantenbedrijven kunnen voor dagbladbezorgers een ontheffing vragen. Redacties die af en toe een stuk kopen van iemand die geen zzp'er is, doen er goed aan ook het aantal gewerkte uren op de nota te laten vermelden, samen met de overeengekomen prijs.

De nieuwe wet wil tegen gaan dat het minimumloon wordt ontdoken door met stukloon te werken. Om te bewijzen dat je met stukloon toch aan het minimumloon komt (71,61 euro per dag in 2017) is een vorm van urenregistratie verplicht.

In samenspraak met het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) is het NDP Nieuwsmedia gelukt om de Tweede Kamer een amendement te laten aannemen dat er ook een ontheffing kan worden aangevraagd. Dan dient er een norm te worden vastgesteld, zodat beoordeeld kan worden of het minimumloon wordt gehaald. 'Maar onderschat niet de moeite die het kost om een ontheffing aan te vragen. Al met al neemt de regeldruk toe', aldus een woordvoerder van Actal.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/niewe-wet-oppassen-met-stukloon-voor-journalisten