Afbeelding

Serena van Kammen (Aviodrome): 'Lokale nieuwsmedia erg belangrijk voor ons'

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Aan boord stappen van een echte Boeing 747, leren morsecode seinen in de radiokamer, plaatsnemen in een vluchtsimulator of versteld staan tijdens één van de vele evenementen die in Avio-
drome worden georganiseerd. "Onze bezoekers, van jong tot oud, willen deze avonturen meemaken. Het is aan ons om hierin steeds een fijne balans te vinden", aldus Serena van Kammen, vestigingsmanager van luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad.

Aviodrome vertelt het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. Vanaf de eerste vlucht van vliegtuigbouwer Anthony Fokker, in een zelfgemaakte exemplaar, waarvan de vleugels met draad vast zaten, tot aan de moderne lucht- en ruimtevaart, waarin buitenaardse snelheden worden behaald.

"Aviodrome is het luchtvaart-avontuur voor de hele familie. Je hoeft niet alleen een vliegtuigliefhebber te zijn om hier een boeiende dag vol met plezier te beleven. Daarom vinden wij het belangrijk om constant in beweging te zijn en ieder jaar nieuwe dingen te laten zien. Los van de evenementen die we vast in het weekend of in vakantie organiseren", zegt Serena.

Expositie
Deze zomer opent Aviodrome een tijdelijke expositie in het kader van een eeuw Marine Luchtvaartdienst. Serena: "Als wij gaan tellen binnen onze collectie, van meer dan 100 vliegtuigen, dan zien we dat heel veel vliegtuigen onderdeel waren van deze dienst. Dat is voor ons een unieke kans om daar iets mee te doen. De jaarlijks terugkerende evenementen zijn zeer de moeite waard, neem bijvoorbeeld de Luchtvaartbeurs op 2 april. Het is echt een evenement voor de verzamelaar; met lezingen, een kunstexpositie en talrijke verzamelobjecten."

In het weekend aansluitend op de NNP-dag op donderdag 20 april, vindt een evenement plaats dat voor het eerst op het museumterrein wordt gehouden.

"Brute kracht, Planes & Cars. Dit wordt het stoerste weekend ooit. Heel veel auto's en vliegtuigen hebben qua motoren dezelfde achtergrond. In deze twee dagen vol testosteron kun je de mooiste auto's spotten, machtige machines aan het werk zien en de vliegtuigmonteur in jezelf naar boven halen. PK in het kwadraat", stelt Serena de bezoeker in het vooruitzicht.

Uitdaging
Om de activiteiten van Aviodrome regionaal op de kaart te zetten, onderstreept Serena het belang van samenwerken met lokale nieuwsmedia. "Ik werk nu ruim een jaar bij Aviodrome en ik merkte in het begin dat de samenwerking nog in de kinderschoenen stond. Maar juist de lokale nieuwsmedia zijn erg belangrijk voor ons, zeker omdat in de regio veel bezoekers en potentiële bezoekers van Aviodrome zitten. We weten uit onderzoek dat de reisbereidheid voor een bezoek aan Aviodrome ongeveer 60 kilometer is. Ook wil ik de regio laten zien waar we mee bezig zijn. Ofschoon blijkt dat de bezoeker ons park hooglijk waardeert, heeft hij vaak tevoren nog niet half het idee hoe leuk Aviodrome eigenlijk is. Daar ligt voor ons een uitdaging! Daarin spelen lokale nieuwsmedia een belangrijke rol."

Aviodrome biedt veel mogelijkheden, ook voor het organiseren van zakelijke evenementen. "We hebben unieke locaties als het vrachtruim van de Boeing 747 of de replica van het Schipholgebouw, waarbij je jezelf in de jaren 30 van de vorige eeuw waant. Van vergaderingen vanaf tien personen tot grote bedrijfsborrels tot wel 1.500 man. Het is allemaal mogelijk."

Dynamisch
Serena vervolgt: "Luchtvaart heeft niet mijn achtergrond, maar ik vind het een mateloos boeiende wereld. Vooral de complexiteit van luchtvaart maakt het zo mooi. Antwoorden op vragen als: hoe komt mijn koffer in het vliegtuig? Hoe werkt een luchtverkeerstoren? Hoe worden vliegtuigen op een luchthaven naar binnen begeleid? Ik heb dat ook altijd heel interessant gevonden. Aviodrome is een heel dynamisch bedrijf en ook voor medewerkers is het erg interessant om daar werkzaam te zijn. Geen dag is hetzelfde."

Vrachtruim
"De attracties die bezoekers zeker gezien moeten hebben? Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Maar de Boeing 747 is wel heel bijzonder. Om daar in rond te lopen of om in het vrachtruim te komen waar je normaal gesproken niet in mag. Of je gaat naast de wielen staan om te kijken hoe groot ze zijn of ervaart hoe imposant een vliegtuigmotor is. Ik zou ik zeker adviseren om met een rondleiding mee te gaan want er wordt ook heel veel duidelijk. Onze gepassioneerde en bijna alleswetende vrijwilligers vertellen je graag nog meer boeiende verhalen die je niet op de bordjes kunt vinden. Ook de nieuwe 4D film Skymania is ook echt een aanrader. Maar kijk uit, want voor je het weet is de dag voorbij. Eén ding is zeker: de tijd vliegt bij Aviodrome", besluit Serena gevat.