Afbeelding

Nederlandse journalisten vaker bedreigd

Algemeen

Nederlandse journalisten hebben steeds vaker te maken met bedreigingen tijdens hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken in opdracht van de NVJ, Het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds.

Van de 638 ondervraagde journalisten gaf 61 procent aan te maken te hebben met bedreigingen. 1 procent van hen ervaart dat zelfs dagelijks. De cijfers zijn gestegen in vergelijking met zes jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning spreekt in het Radio 1 Journaal vandaag over 'schokkende cijfers'. 'Je zou kunnen zeggen dat iets meer mensen de neiging hebben om zo'n onderzoek in te vullen op het moment dat ze er zelf mee te maken hebben gehad, maar dan nog blijven de cijfers erg hoog.'

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de bedreigingen gevolgen hebben voor de de manier waarop journalisten hun werk uitoefenen. Ze mijden bepaalde wijken, locaties en onderwerpen en doen vaker aan zelfcensuur. Zo zijn fysieke bedreigingen bij 38 procent reden geweest om een reportage af te breken. 23 procent is wel eens angstig om nieuws naar buiten te brengen. 15 procent publiceert soms liever niet uit angst voor bedreigingen.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nederlandse-journalisten-vaker-bedreigd