Afbeelding

13 cent per woord is bedoeld voor hobbyisten

Algemeen

De '13 cent per woord' in regio-edities zijn bedoeld voor hobbyisten en mensen met een bijbaan. Als correspondenten in de regio dit zien als een betaalde baan, dan is die erg onderbetaald. Aldus Lucas van Houtert, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, zaterdag tijdens het debat Journalistiek heeft een Prijs, ook in de regio.

Dat riep bij freelance journalist Tara Lewis de vraag op wat dit zegt over de kwaliteit van de krant, als deze deels gevuld wordt door mensen die journalistiek niet als hoofdtaak hebben? 

Hoe belangrijk vinden we de journalistiek op regionaal niveau en hebben we goedbetaalde betaalde professionals voor nodig, of kunnen we prima uit de voeten met freelancers die voor 13 cent per woord of enkele tientjes per foto moeten werken? Hierover gingen zaterdag Lucas van Houtert, hoofdredacteur Brabants Dagblad; Henk Lemckert, hoofdredacteur/directeur Omroep Brabant; Tara Lewis, freelance journalist, en Eric Brinkhorst, zelfstandig fotojournalist en duo-voorzitter NVF, met elkaar in gesprek.

Fatsoenlijk tarief
De 13 cent die de regio-edities van De Persgroep aan freelancers betalen, is alleen bedoeld voor hobbyisten en voor bijbaantjes en niet voor de journalistieke professionals. Lucas van Houtert: 'Wij hebben in veel dorpen correspondenten zitten. Als zij dit zien als een betaalde baan, dan is ie erg onderbetaald; als zij dit zien als een bijbaan of een betaalde hobby, dan hebben ze hier een goeie aan. Voor die groep vind ik dit een fatsoenlijk tarief.'

De pijn zit bij de groep professionele freelancers, vindt ook Van Houtert. Zelf zou hij desgevraagd niet zo snel kiezen voor een freelancerpraktijk. 'Ik zou tegen de onzekerheid aanhikken. En persoonlijk als freelancer misschien ook wel tegen de tarieven.'

Lees verder bij NVJ: www.nvj.nl/nieuws/13-cent-woord-bedoeld-hobbyisten