Afbeelding

Wat gaat er verloren als de reactiemogelijkheid verdwijnt?

Algemeen

Ongepast, grof, beledigend: de ene na de andere Nederlandse mediawebsite heeft genoeg van de lezersreacties onder artikelen en sluit de reactiemogelijkheid. Het modereren van de reacties kost nu eenmaal te veel tijd, en de discussie verplaatst zich toch steeds meer naar Twitter en Facebook. Maar doen media er verstandig aan hun lezers die ruimte op de eigen site te ontzeggen?

"Gewoon monddood gemaakt dus."

"Puur censuur."

"Dat is dus voor mij het einde van het bezoeken van deze site."

"Belachelijk! Je wordt gewoon gedwongen om op social media over te gaan."

Een greep uit de reacties onder een van de laatste artikelen waarop lezers van de site van RTV Oost konden reageren: de aankondiging dat de site zou stoppen met de reactiemogelijkheid onder hun berichten.

RTV Oost is niet de enige: een na de andere Nederlandse mediawebsite heeft de afgelopen tijd de reactieruimte op de site gesloten. Het in de gaten houden en modereren van reacties kost te veel tijd; er komen veel grove en beledigende berichten binnen. Een ander argument is dat de discussie zich steeds meer verplaatst naar platforms als Twitter en Facebook. Het levert protest op van lezers. Doen media er verstandig aan de reactiemogelijkheid op de eigen site te sluiten? Wat gaat er mogelijk verloren?

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/reactiemogelijkheid/