Afbeelding
Stockfoto 123rf

NVF-enquête: Ruim 40% van de fotojournalisten denkt niet te kunnen blijven leven van vak

Algemeen

Ruim 40% van de fotojournalisten denkt niet te kunnen blijven leven van professionele opdrachtfotografie. Dit blijkt uit een enquête die onlangs werd gehouden onder ruim 600 NVF-leden. In totaal deden 96 van de 600 NVF-leden mee aan de enquête (16%).

Een derde van de fotojournalisten geeft aan dat hun omzet in 2017 daalt ten aanzien van 2016. Oorzaak van de daling zijn de teruglopende tarieven en minder opdrachten. Opvallend is dat 67% van de fotojournalisten blijft doen wat ze nu doet ondanks hun sombere verwachtingen. Hier staat tegenover dat 61,8% een plan heeft om zijn omzet te verhogen. Dit plan bestaat uit het investeren in nieuwe apparaten en technieken (41,2%), netwerk uitbreiden (55%) en specialiseren (39%).

De meerderheid (81.5%) van de fotojournalisten beschouwd de huidige ontwikkelingen binnen de fotografiebranche als blijvend. Een keurmerk voor erkende fotojournalisten kan volgens de fotojournalisten hun positie verbeteren. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de NVF- enquête 'Ondernemerschap en marktverwachtingen fotojournalisten 2017'.

Lees verder bij NVJ: www.nvj.nl/nieuws/nvf-enqu%C3%AAte-ruim-40-fotojournalisten-denkt-niet-te-kunnen-blijven-leven-vak