Afbeelding

De morele code van journalisten schiet te kort. Daarom is het tijd voor een verantwoordelijke journalistiek

Algemeen

Journalisten zien het als hun taak om de waakhond van de democratie te zijn. Ze moeten misstanden onthullen. Verslag doen van wat er allemaal niet goed. Volgens Ralf Bodelier is het hoog tijd om die taakopvatting tegen het licht te houden. Hij pleit voor 'verantwoordelijke journalistiek'.

Meer dan dertig jaar zit ik nu in het vak. En met trots, want journalistiek is een prachtig beroep. Wij, journalisten, mogen een brug slaan tussen een grote, complexe en vaak onbevattelijke werkelijkheid en miljoenen mensen thuis, onderweg of op hun werk. Wij verschaffen krantenlezers, radioluisteraars en televisiekijkers een beeld van de wereld waarin wij leven. Ja, dat doen wij, en niemand anders.

De meeste gebruikers van sociale media nemen al dan niet bewust onze verhalen over en verwerken ze naar eigen behoefte. Filmmakers laten zich inspireren door wat ze van ons lezen, beluisteren of bekijken. Ook wetenschappers, romanschrijvers en onderwijzers hebben een abonnement op de krant en kijken naar het journaal.

De invloed van de journalistiek op het openbare leven is enorm. Op grond van wat wij hen vertellen, nemen mensen beslissingen. Vaak zijn deze klein – naar welke film zullen we vanavond gaan, welke stad is het waard om te bezoeken – maar vaak zijn de besluiten groot: op welke partij kunnen we stemmen? Moeten we wel kinderen nemen in een wereld die er zo ongewis voorstaat?

De invloed die wij als journalisten hebben, en waarvan we ons meestal weinig bewust zijn, legt een grote verantwoordelijkheid op onze schouders.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2017/09/de-morele-code-van-journalisten-schiet-te-kort-daarom-is-het-tijd-voor-een-verantwoordelijke-journalistiek/