Afbeelding

Voorspellingen over de journalistiek: zijn ze uitgekomen?

Algemeen

In het jaar 2007 was Jan-Peter Balkenende premier, Donald Trump nog een tv-personality en plaatste Oranje zich keurig voor het EK. Ook het medialandschap is bijna onherkenbaar voor wie tien jaar terug in de tijd reist.

Apps waren er nog niet, dus als je op je telefoon nieuws wilde lezen, moest je wachten tot http://mobiel.nu.nl/ geladen was. Facebook had nog maar vijfenveertigduizend gebruikers – Twitter precies 46. Webredacties waren weggestopte nerd-eilandjes en de nieuwslezers van het NOS Journaal zaten nog op hun billen.

Wel was het duidelijk dat Het Internet dingen ging veranderen, wat voer was voor allerlei voorspellingen. Daarbij werd vaak geredeneerd vanuit bestaande vormen: krant en tv zouden niet vervangen worden, maar slechts van gedaante veranderen. Zo werd er gespeculeerd over 'digitale multimediakranten' en 'internettelevisies'. Hier en daar is knap voorspelwerk te vinden: zo voorzag iemand twaalf jaar geleden al een golf van 'fake news op het Net'.

We doken zeven voorspellingen op van (ongeveer) tien jaar terug, veelal uit het archief van weblog De Nieuwe Reporter. Degenen die het juist voorspelden, krijgen een extra groot compliment. Degenen die ernaast zaten, valt weinig aan te rekenen – een glazen bol heeft alleen Madam Mikmak.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/voorspellingen-journalistiek-uitgekomen/