Afbeelding

Frits van Exter nieuwe voorzitter Raad voor de Journalistiek

Algemeen

Het bestuur van de stichting Raad voor de Journalistiek heeft journalist Frits van Exter (60) benoemd tot voorzitter van de Raad, de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media.

Hij is in januari teruggetreden als hoofdredacteur bij Vrij Nederland, waar hij in 2008 begon. Van Exter zet zijn loopbaan voort als zelfstandig journalist. Hij volgt in september Folkert Jensma op, die de voorzittersfunctie ad interim waarneemt sinds november vorig jaar, na het vertrek van Hans Laroes. "De benoemingscommissie van Raad en bestuur droeg Van Exter unaniem voor", zegt Jensma. "We verheugen ons op een voorzitter met veel ervaring, gezag en een groot engagement voor de journalistiek''.

Van Exter wil als nieuwe voorzitter een bijdrage leveren aan de versterking van het gezag van de Raad. "Goede journalistiek onderscheidt zich ook in de wijze waarop ze verantwoording wil afleggen, klachten serieus neemt en eventuele missers rechtzet. Dat is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van journalisten en media. Maar de Raad biedt de mogelijkheid van een onafhankelijk, zorgvuldig oordeel. Daar kan de journalistiek alleen maar haar voordeel mee doen, ook al weet ik uit eigen ervaring dat zijn oordeel pijnlijk kan zijn."