Afbeelding

Wat mag je nu precies met een screenshot?

Algemeen

Een screenshot maken is zo gedaan. Maar mag dat eigenlijk wel? Of zitten daar rechten op? En mag je een screenshot zomaar publiceren? Internetjurist Arnoud Engelfriet geeft raad.

Een lezer vroeg me:

Kun je nog één keer uitleggen wat de regels zijn over het maken en publiceren van screenshots? Is dat nou fair use, citaatrecht of inbreuk?

Reproductie
Een screenshot is juridisch gezien niets meer dan een techniek voor het maken van een reproductie van wat er op je scherm te zien is. Het doet onder de Auteurswet zelden ter zake welke techniek je gebruikt om een beschermd werk te reproduceren. Of je nu op printscreen drukt, een website opslaat als PDF of er naast gaat zitten met een doek en een aquarel schildert van je scherm, het is een reproductie.

Of die reproductie mag, hangt van het doel af. Voor je eigen gebruik (je wilt bijvoorbeeld een serienummer of bestelnummer even opslaan, of je ziet een mooi website-ontwerp dat je op je moodboard wilt plakken) is dit altijd toegestaan, mits je deze maar niet verder verspreidt. Gebruik als bewijs naar derden of bij de rechter (op 3 mei zag ik deze prijs op uw website, ik wil u daar aan houden) is ook altijd toegestaan.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2016/12/wat-mag-je-nu-precies-met-een-screenshot/