Afbeelding

Grootschalig onderzoek naar relatie stemgedrag en nieuwsconsumptie

Algemeen

Een groot media-onderzoek gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek gaat deze verkiezingscampagne de inhoud, toon en invloed van het nieuws nauwkeurig in kaart brengen. De resultaten worden elke dag gerapporteerd op de site www.mediapolitiek.nl

Het onderzoek richt zich op de dynamiek tussen media, politiek en kiezers. In de publieke discussies over de rol van media in verkiezingscampagnes worden veel verwijten in de rondte geslingerd die op hun waarheid zullen worden getest. Zo wordt opiniepeilers verweten dat zij het gemoed van de kiezer hebben gemist bij het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen. Journalisten wordt verweten dat zij overdreven veel aandacht geven aan enkele onderwerpen en sleutelfiguren, terwijl andere politici en vraagstukken worden genegeerd. Kiezers wordt verweten dat zij zich weinig kritisch informeren over politieke ontwikkelingen en vooral in hun eigen nieuws-bubble blijven.

Door middel van een combinatie van inhoudsanalyse, diepte-interviews en uitvoerig panelonderzoek wil het platform aan deze publieke discussies bijdragen met aantoonbare feiten en cijfers.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/grootschalig-onderzoek-naar-relatie-stemgedrag-en-nieuwsconsumptie/