Afbeelding

Belgisch duopolie bij krantenuitgevers

Algemeen

Als de overname van TMG door het Belgische Mediahuis doorgaat – het meest voor de hand liggende scenario – zal zo'n 90 procent van de Nederlandse gedrukte krantenoplage in handen zijn van twee (Belgische) uitgevers.

Niet alleen is de concentratie van eigendom in deze sector nog nooit zo hoog geweest, ook het buitenlands eigendom bereikt een nieuw hoogtepunt.

Het aantal uitgevers zal bij een geslaagde overname door Mediahuis dalen tot zeven. Dat is een historisch dieptepunt. Naast de grote twee, Persgroep en Mediahuis, zijn dat de NDC Mediagroep (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad), de FD Mediagroep (Het Financieele Dagblad), Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad en BDU (Barneveldse Krant).

De eerste grote daling in het aantal uitgevers vond plaatst tussen 1986 en 1996 door het ontstaan van Wegener, die diverse kleine uitgevers opslokte, en de overnames van Perscombinatie en TMG. Daarna blijft het zo'n tien jaar stabiel, er zijn wel enkele overnames (VNU naar Wegener) maar er komen ook uitgevers bij: Metro en De Pers. De laatste jaren daalt het aantal door de expansie van De Persgroep en Mediahuis, de overname van het Friesch Dagblad door NDC, de overname van Metro door TMG en het verdwijnen van De Pers.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/de-stand-van-de-nieuwsmedia/belgisch-duopolie-bij-krantenuitgevers/