Afbeelding

SCP: mediavertrouwen jongeren daalt, onbehagen groeit

Algemeen

De gemiddelde Nederlander staat in Europese context nog vrij positief in het leven, maar ook hier maakt de 'boze man' een opmars in de media. Ongeveer tien procent van de bevolking ondervindt 'groot pessimisme en sterk onbehagen', constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast is de laatste tien jaar het vertrouwen in kranten en televisie onder jongeren (18-34 jaar) sterk afgenomen. Lezers van bepaalde kranten hebben meer aanleg voor een sombere blik.

In 2008 had 79 procent van deze groep vertrouwen in dagbladen; dat is in 2017 gedaald naar 60 procent. Televisie genoot onder jongeren in 2008 een relatief groot vertrouwen (76 procent) maar daar is in 2017 nog 57 procent van overtuigd. Dat is de laagste score onder alle leeftijdsgroepen in het rapport Burgerperspectieven 2017.

Naast dit afgenomen vertrouwen in dagbladen en televisie geldt voor jongeren ook een flink gedaald vertrouwen in grote ondernemingen en vakbonden.

Het SCP constateert in hun rapport verder steeds terugkerende argumenten voor het gevoel van pessimisme, waaronder een terugtrekkende overheid die autochtone Nederlanders op het gebied van (ouderen)zorg steeds meer aan hun lot overlaat maar tegelijk 'van alles regelt' voor buitenlanders, immigranten en vluchtelingen.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/scp-mediavertrouwen-jongeren-daalt-onbehagen-groeit