Afbeelding

Elke stad verdient een mediafonds

Algemeen

Steeds meer gemeenten maken zich zorgen om de lokale journalistiek. Moeten ze verschraling van het medialandschap maar laten gebeuren? Of is het tijd voor een lokaal journalistiek stimuleringsfonds? Krijgt Leiden een fonds van een miljoen

Het gaat niet goed met de lokale journalistiek. Een internet vol 'gratis' PR-nieuwtjes, nepnieuws een instortende advertentiemarkt en krimpende redacties maken dat berichtgeving oppervlakkiger wordt. Journalisten hebben steeds minder tijd voor verdieping en onderzoek. Daarmee dreigt de journalistiek haar functie van waakhond van de lokale democratie te verliezen. 'Het is bijna niet meer op te brengen', klagen journalisten die voor het plaatselijke dagblad, de radio- of tv-zender werken. Terwijl lokaal nieuws belangrijk is: het zorgt voor samenhang, voor betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor je omgeving. Lokaal nieuws is een platform voor discussie over wat je direct raakt: in je straat, in je buurt en in je stad.

Leiden
De stad Leiden wil er wat aan doen. Een deel van de Leidse gemeenteraad maakt zich zorgen over verschraling van het lokale nieuws: zowel de hoeveelheid als de kwaliteit zou de laatste jaren afgenomen zijn. Een kwalijke ontwikkeling. Moet je als plaatselijke overheid geen geld vrijmaken voor hoogwaardige en diepgravende journalistiek? Niet iedereen vond dat een zinnig idee: 'de markt moet hier zijn werk doen'. Maar omdat duidelijk was dat de markt zijn werk niet doet, haalden de initiatiefnemers de eerste slag binnen. De gemeenteraad besloot te laten onderzoeken of een journalistiek fonds soelaas kon bieden.

Lees verder op De Nieuwe Reporterwww.denieuwereporter.nl/2017/05/elke-stad-verdient-een-mediafonds/