Afbeelding

'In het post-truth-tijdperk moeten journalisten hun huiswerk doen'

Algemeen

Hoe kunnen journalisten zich staande houden in het post-truth-tijdperk, waarin politici en burgers er hun eigen waarheid op na houden? Daarover ging de bijeenkomst die het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek maandag samen met iMMovator organiseerde. Schrijver Evgeny Morozov: "Het is een aanval op de elite, op de experts die er een 'verborgen progressieve agenda' op nahouden."

Sinds de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit is het begrip post-truthism onderwerp van menig gesprek geworden. De Oxford Dictionaries riep het zelfs uit tot woord van het jaar 2016. In het woordenboek wordt het gedefinieerd als "de situatie waarin objectieve feiten minder invloed hebben op de vorming van de publieke opinie dan een beroep op emotie of persoonlijke overtuigingen."

De zaal van het Hilversumse Raadhuis waar drie sprekers hun visie op dit onderwerp delen is goed gevuld. Er zijn drie sprekers: de Wit-Russische journalist en schrijver Evgeny Morozov, de in Londen woonachtige journalist en schrijver Joris Luyendijk en de Amerikaanse media-onderzoeker Marc Tuters.

Post-truthism is een strijd
De openingswoorden van René van Zanten zetten direct de toon: "Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid." De eerste spreker, Morozov, stelt dat post-truthism een aanval op de expertise van journalisten is. In het geval van de Amerikaanse verkiezingen betoogt hij dat deze ontwikkeling vooral verband houdt met de afbrokkeling van eensgezindheid in de Verenigde staten sinds de Koude Oorlog: "Het is een aanval op de elite, op de experts die er een 'verborgen progressieve agenda' op nahouden."

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/journalistiek-maakbare-waarheid/