Afbeelding

‘Europese auteursrechtherziening moet op de schop’

Algemeen

Een groep van ruim zestig (onder meer) journalistieke vakverenigingen, maatschappelijke organisaties, startups, onderwijsinstellingen en makers hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen niet te vertragen bij de hervorming van het Europese auteursrecht.

In een open brief stellen ze dat het huidige systeem verouderd is. De auteurswetgeving in Europa loopt zo uit de pas met de digitale economie. Lidstaten zouden voorstellen van september vorig jaar uithollen en de zakelijke belangen van traditionele partijen als platenmaatschappijen en uitgevers te veel beschermen.

In de brief worden drie punten in het bijzonder genoemd: de introductie van een uploadfilter voor online platforms, waarbij al op het moment van uploaden wordt ingegrepen. Dat is een onterechte vorm van censuur die alle EU-burgers treft, vinden de organisaties. Conflicten over vermeende auteursrechtschendingen kunnen beter op andere wijze worden opgelost, aldus de opstellers - die eisen dat dit filter helemaal uit de voorstellen wordt geschrapt.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/europese-auteursrechtherziening-moet-op-de-schop