Afbeelding

Een krantenkop mag 24 procent overdrijven – maar moet wel kloppen

Algemeen

NRC heeft een onzorgvuldige kop gezet boven een artikel over DENK-voorzitter Öztürk. Dat oordeelde de Raad voor de Journalistiek. Oordeelt die dan ook al over koppen? Ja, legt voorzitter Frits van Exter uit, want ook een kop moet feitelijk juist zijn.

Op de redactie van het dagblad waar ik mijn journalistieke loopbaan begon, gold de wijsheid dat de kop boven een artikel 'twintig procent mag overdrijven'. Collega's stelden dit met zoveel aplomb, dat je het als beginner niet waagde te vragen hoe zij hun overdrijving zo exact konden vaststellen.

Maar ik begreep wel wat zij bedoelden. Koppen zijn van nature al stelliger omdat er meestal geen plek is voor woorden als 'wellicht', 'zouden' of 'wel zo'n beetje'. Bovendien wil je met een kop de aandacht trekken. Dat kun je onder andere doen door de feiten wat op te rekken in stilzwijgende verstandhouding met de lezer: u vindt de nuance wel in de tekst. Het ene medium heeft daarover weer andere opvattingen dan het andere.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2017/06/een-krantenkop-mag-24-procent-overdrijven-maar-moet-wel-kloppen/