Afbeelding

Hoeveel lezers heeft één krant eigenlijk?

Algemeen

Oplagen van papieren kranten dalen, lezers haken af. Maar lopen beide trends parallel? Of heeft één exemplaar van een krant nu meer lezers omdat mensen hem met de buren samen lezen? En in hoeverre verschillen kranten eigenlijk van elkaar?

Door het aantal lezers te delen door de verspreide oplage krijgen we het aantal lezers per krant. Dat varieert in Nederland tussen de 2,5 (NRC, FD) en ruim 4 (Nederlands Dagblad en nrc.next).

De 'grote' landelijke krant met de meeste nummers per exemplaar is het AD: ruim 3,5. Dat getal is de afgelopen jaren licht gegroeid. Tien jaar geleden lag het nog onder de 3,5.

Ook bij De Telegraaf was er een constante groei tot 2014 van 3,1 naar 3,4. En dan gebeurt er iets geks. Binnen een jaar daalt het aantal lezers per Telegraaf-exemplaar tot 3,0 in het jaar na de tabloid-overstap.

Ook de Volkskrant en NRC Handelsblad zien het aantal lezers per nummer dalen in 2014. De Volkskrant bereikt minder dan 3 lezers per nummer, NRC-lezers maken waarschijnlijk ook deel uit van kleinere gezinnen (en delen de krant niet met de buren) wat minder dan 2,5 lezer per nummer oplevert.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/de-stand-van-de-nieuwsmedia/hoeveel-lezers-heeft-een-krant-eigenlijk/