Nieuwe generatie journalisten vindt klassieke professionele normen ouderwets

Ervaren journalisten op nieuwsredacties maken steeds vaker plaats voor jonge, minder ervaren nieuwkomers. Vaak beschouwen de jongere journalisten de klassieke professionele normen als achterhaald. Journalistiek succes heeft voor hen een andere betekenis.

Door toenemende digitalisering en krimpende budgetten bij nieuwsmedia verandert de dynamiek van nieuwsredacties in een rap tempo. Ervaren journalisten worden steeds schaarser op de werkvloer en daardoor missen beginnende journalisten vaak de nodige begeleiding die hen vertrouwd kan maken met de klassieke professionele normen van het vak.

Ervaren versus onervaren journalisten
De Amerikaanse onderzoeker Patrick Ferrucci kwam tot de conclusie dat jonge journalisten hierdoor heel anders tegen die normen aankijken dan hun ervaren collega's. Hij interviewde meer dan 50 journalisten van Amerikaanse digitale nieuwsredacties. De helft van deze geïnterviewden had meer dan 10 jaar ervaring in de journalistiek (ervaren) en de andere helft minder dan 5 jaar (onervaren).

Aan alle journalisten werd gevraagd hoe ze dachten over klassieke professionele normen, zoals het belang van een duidelijk rapportageproces, de maatschappelijke rol die een journalist dient te vervullen en de voorkeur voor een strikte scheiding tussen journalistiek en entertainment. Ook werd hen gevraagd wat journalistiek succes voor hen betekent.

Lees verder op De Nieuwe Reporterwww.svdj.nl/nieuws/wat-zegt-de-wetenschap/nieuwe-generatie-journalisten-vindt-klassieke-professionele-normen-ouderwets/

Reageer als eerste
Meer berichten