Afbeelding

Wat je als journalist moet weten over het regeerakkoord

Algemeen

Wat moet je als journalist weten over het regeerakkoord? Een overzicht van de vijf belangrijkste veranderingen en reacties op de kabinetsplannen.

Een van de grootste knelpunten is volgens uitgevers de verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Dit raakt de sector extra hard, omdat de meeste uitgeefproducten onder het lage tarief vallen. Volgens brancheorganisatie NUV, dat zich baseert op cijfers van het ministerie van Financiën, kan het de sector zo'n 90 miljoen gaan kosten, terwijl de marges daar in het afgelopen decennium al fors kleiner zijn geworden.

NDP Nieuwsmedia vreest dat de gekozen maatregelen serieuze schade zullen toebrengen aan de sector. De belangenbehartiger stelt dat de btw-verhoging risico's met zich meebrengt voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening. De organisatie heeft niet geprotesteerd tegen de verlaging van de winstbelasting.

Oppositiepartijen zijn in ieder geval ook tegen de verhoging, net als de FNV en beroepsvereniging NVJ. Die laatste vraagt zich af of er niet een uitzonderingspositie moet komen voor de mediasector door toepassing van het 0-tarief voor de digitale- en printmedia.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/Wat-je-als-journalist-moet-weten-over-het-regeerakkoord