Afbeelding

Meer regionale media houden zich bezig met onderzoeksjournalistiek

Algemeen

De kwaliteit van regionale onderzoeksjournalistiek staat onder druk. Maar er zijn positieve signalen: steeds meer regionale media houden zich bezig met onderzoeksjournalistiek. Dat stelt de Amerikaanse mediawetenschapper Jesse Abdenour.

Onderzoeker Abdenour, die gespecialiseerd is in onderzoek naar onderzoeksjournalistiek, keek naar de stand van de regionale onderzoeksjournalistiek in de Verenigde Staten. Hij analyseerde de producties van Amerikaanse regionale televisiezenders en sprak met onderzoeksjournalisten die daar werken, om een beeld te krijgen van de manier waarop regionale onderzoeksjournalistiek tot stand komt en zich ontwikkelt.

Onderlinge concurrentie is een belangrijke factor voor de totstandkoming van regionale onderzoeksjournalistiek, blijkt uit Abdenour's analyse. Hoe meer concurrentie een regionale televisiezender heeft van andere media, hoe meer onderzoeksverhalen de zender produceert. Volgens de onderzoeker komt dit doordat onderzoeksjournalistieke producties als concurrentievoordeel worden gezien.

Lees verder: www.svdj.nl/nieuws/wat-zegt-de-wetenschap/meer-regionale-media-houden-zich-bezig-onderzoeksjournalistiek/