Afbeelding

Nieuwsvoorziening Rotterdam is kwetsbaar

Algemeen

Het journalistieke ecosysteem van de stad Rotterdam is kwetsbaar en laat geregeld relevante onderwerpen onderbelicht. Ook schieten media tekort als het gaat om nieuws over lokale politiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat de lokale nieuwsvoorziening in Rotterdam in kaart bracht en analyseerde.

De nieuwsbrengers van Rotterdam zijn grofweg te verdelen in vier categorieën: de krant, lokale omroep, regionale omroep en zelfstandige nieuwssite. Deze vier partijen vormen samen het nieuwslandschap van Rotterdam. Elk type aanbieder heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en vervult daarmee een specifieke rol binnen het nieuwsecosysteem van de stad. Kranten besteden bijvoorbeeld van alle partijen de meeste aandacht aan lokale politiek, omroepen slagen er juist beter in burgers te bereiken en voeren hen vaker op als bron.

Dat levert op het eerste gezicht een werkend nieuwsecosysteem op, maar in de strikte rolverdeling schuilt tegelijkertijd de kwetsbaarheid voor de nieuwsvoorziening. Wanneer een type nieuwsbrenger uit het nieuwsecosysteem geen aandacht besteedt aan een nieuwsgebeurtenis, worden bepaalde aspecten van het nieuws minder of zelfs helemaal niet aan het licht gebracht, met slecht geïnformeerde burgers tot gevolg.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/nieuwsvoorziening-rotterdam-is-kwetsbaar/