Afbeelding

Europese persbureaus willen miljoenen van Facebook en Google

Algemeen

Negen Europese persbureaus, waaronder het ANP, hebben aan de Europese Unie een oproep gedaan om internetgiganten als Facebook en Google te laten betalen voor stukken die ze gebruiken of waarnaar ze verwijzen. Volgens de persbureaus verdienen de bedrijven enorme winsten zonder de benodigde investeringen te doen of risico's van hun verslaggevers te lopen.

"Facebook is het grootste mediabedrijf ter wereld geworden. Maar Facebook noch Google heeft een redactie. Ze hebben geen journalisten in Syrië die hun leven wagen, geen redactiekantoor in Zimbabwe die Mugabe's vertrek onderzoekt of eindredacteuren die de informatie van verslaggevers ter plaatse controleert", aldus de negen persubreaus in de Franse krant Le Monde.

De bedrijven noemen de toegang tot gratis informatie een mythe. "Aan het eind van de rit kost het informeren van het publiek veel geld", stellen ze. De persbureau willen dat Europa de internetgiganten opdraagt miljoenen van hun enorme winsten naar de persbureaus te laten vloeien.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/europese-persbureaus-willen-miljoenen-van-facebook-en-google