Afbeelding

Is embedden van een foto inbreuk als de bronsite auteursrechten schendt?

Algemeen

Het embedden van foto's en video's is legaal. Maar wat nu als het betreffende beeldmateriaal inbreuk maakt op het auteursrecht? Ben je dan in overtreding? Dat hangt ervan af. Internetjurist Arnoud Engelfriet legt uit hoe het zit.

Een lezer vroeg me:

Op mijn site toon ik een RSS-feed van een aantal lokale media, waarbij ik de in de feed opgenomen foto's embed vanaf de bronsite. Nu werd ik aangeschreven door een lokale fotograaf die me meldde dat die bronsite zijn auteursrechten schond – en ik dus ook. Maar embedden is toch geen inbreuk?

Sinds het Europese Svensson-arrest weten we dat linken naar een gepubliceerd werk niet telt als inbreuk op het auteursrecht. Dat geldt ook wanneer je geen gewone link gebruikt maar een techniek zoals framing of embedding, waarbij het lijkt of het werk deel is van je eigen werk.

Een belangrijke nuance daarop is echter het Sanoma-arrest, ook wel het GeenStijl-arrest of Britt Dekkers-arrest genoemd. Hierin werd een uitzondering gemaakt voor linken naar en embedden van werken die zelf in strijd met auteursrechten werden gepubliceerd. Die uitzondering valt uiteen in twee situaties, afhankelijk van of je een particulier bent of een organisatie met winstoogmerk.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2018/01/is-embedden-van-een-foto-inbreuk-als-de-bronsite-auteursrechten-schendt/