Afbeelding

Het is doodzonde dat talloze journalistieke producties zo maar van het internet verdwijnen

Algemeen

Journalistieke producties en websites zijn soms zomaar opeens verdwenen van het internet. Of ze staan half verminkt op een website. Wat kan daar aan gedaan worden?

Journalistieke verhalen die verdwijnen; het is geen marginaal probleem. In oktober begon J-lab van de Hogeschool Utrecht verdwenen journalistieke verhalen en website te verzamelen. In Meldpunt Prullenbak verschenen voorbeelden van diverse nieuwsmedia: kleine lokale spelers, maar ook NOS, VPRO en de Volkskrant kampen met dit probleem. Gebrek aan kennis over het behoud van online archieven speelt zeker een rol, maar zoals ik oktober voor J-lab schreef, is de technologie ook nog niet toereikend om alle vormen van online journalistieke verhalen te archiveren.

Op 15 februari hopen wij het kennishiaat gedeeltelijk te verhelpen. Tijdens de expertisemiddag webarchivering bij Beeld & Geluid, brengen we het probleem in kaart en ontdekken we welke oplossingen hiervoor zijn. We nemen een kijkje in de keuken van professionals die het wel is gelukt, en laten zien hoe we hun oplossingen kunnen toepassen in de journalistiek. Schrijf je hier in voor de Expertisedag. Entree is gratis.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2018/02/het-is-doodzonde-dat-talloze-journalistieke-producties-zo-maar-van-het-internet-verdwijnen/