Afbeelding

Hoe beïnvloedt (het gebrek aan) lokale journalistiek de Nederlandse democratie?

Algemeen

Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart onderzoekt het Stimuleringsfonds de relatie tussen nieuwsvoorziening en stemgedrag. Dat doen we in negen gemeenten, van Amsterdam tot Smallingerland.

Waarom opnieuw een onderzoek naar journalistiek in de regio?
Bij het Stimuleringsfonds bijten we ons al jaren vast in nieuws in de regio; eerder presenteerden we onder meer het rapport Gelukkig zijn hier geen journalisten. Het komende onderzoek moet concreter dan ooit inzicht geven in hoe (het gebrek aan) lokale journalistiek de Nederlandse democratie beïnvloedt.

Waarom is dat belangrijk?
Omdat er veel zorgen zijn over de staat van regionale en lokale journalistiek, en het een discussiepunt is in de Tweede Kamer. Niet onterecht, want in veel plaatsen is geen volwaardig journalistiek landschap meer. Bunschoten, een van de gemeenten die we eerder al analyseerden, wordt niet gecoverd door regionale dagbladen of omroepen. Bewoners moeten het doen met een nieuwsblad en een lokale omroep. Bij die omroep zagen we een raadslid van een coalitiepartij in een dubbelrol voorbijkomen als nieuwslezer.

Staat de lokale journalistiek er overal zo slecht voor?
Er zijn hoopvolle (online) initiatieven: van Vers Beton tot Breda Vandaag tot DUIC. En ook de traditionele regionale kranten en omroepen doen echt wel hun best. Maar onafhankelijke journalistiek overeind houden is anno 2018 moeilijk, en die pijn wordt in de regio het scherpst gevoeld.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/lokale-journalistiek-democratie/