Een groter probleem dan ‘nepnieuws’ is het oprukkende ‘nulnieuws’

Nepnieuws kennen we nu wel. Maar er is ook nog zoiets als 'nulnieuws'. Nieuws dat weliswaar waar is, maar ook totaal oninteressant en irrelevant. Het fenomeen rukt op, constateert Ricus van der Kwast. Voortgedreven door paniek over een professie die met uitsterven bedreigd wordt. Een pleidooi om het tij te keren.

Joachim Kroll was een kleine, onopvallende man met een IQ van 76. Een onbeduidende man eigenlijk. Maar Joachim Kroll was ook een seriemoordenaar die het nieuws voor een heel leger vakantiegangers in de zomer van 1976 beheerste.

In die jaren was nieuws volgen op vakantie een uitdaging. Je moest je behelpen met De Telegraaf, Het Laatste Nieuws, en als ook die hadden afgehaakt, dan was er in een bekende taal nog de Bild Zeitung. Bild wist elk oord in Europa, hoe ver, hoe diep ook, te bereiken. Dat het een boulevardblad was waar je je neus voor ophaalde, dat wist ook het joch dat ik toen was. Het zou nog een paar jaar duren voordat ik kennis maakte met Die verlorene Ehre der Katharina Blum of met Günter Walraff, "der Mann, der bei 'Bild' Hans Esser war".

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2018/04/een-groter-probleem-dan-nepnieuws-is-het-oprukkende-nulnieuws/

Meer berichten