Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Hoe functioneert de lokale journalistiek? Deel 2: In Nijmegen gaan de omroepen samenwerken

Algemeen

Lokale media verkeren in zwaar weer, maar er is ook hoop. De onderzoekers van het Stimuleringsfonds publiceren binnenkort een onderzoek over hoe lokale journalistiek en democratie zich tot elkaar verhouden.

In aanloop daarnaar bezoeken de redacteuren van SVDJ.nl drie van de onderzochte gemeentes. In het eerste deel: Nijmegen. 'De macht controleren doe je in de wandelgangen. Daar hoor je dat een wethouder ook een bedrijf heeft, of het valt je op dat hij ineens in een wel heel grote auto rijdt.'

Bij een aanplakmuur tegenover het station in Nijmegen stapt een man met een imposante snor uit een auto. Hij verwijdert affiches die over de verkiezingsposter van 50Plus zijn geplakt. De man blijkt nummer drie op de partijlijst te zijn, Will Reichgelt. Het is de plaatselijke skateclub die de affiches plakt, weet hij. Zijn zoon zit er ook bij. Maar nee, die heeft het niet gedaan. Reichgelt: 'Als ze ons programma zouden lezen, zouden ze weten dat we er ook voor jongeren zijn. Dan zouden ze niet over onze posters heen plakken.'

Het is een zonnige ochtend, de dag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is rustig in de stad. Een eenzame hardloper komt voorbij, in het centrum is nog weinig winkelpubliek. Welkom in de oudste stad van Nederland. Nijmegen, of 'Havana aan de Waal', is links en progressief.

De stad valt binnen het gebied van regionale krant De Gelderlander en Omroep Gelderland. Ook is er een lokale nieuwszender, RN7, en is De Persgroep aanwezig in de regio met website In de Buurt en huis-aan-huiskrant De Brug. Daarnaast is er een groep vrijwilligers die de site Nieuws uit Nijmegen runt.

Wat speelt er in deze stad? Waarom krijgt populistisch rechts hier in de gemeentepolitiek geen voet aan de grond? En hoe is het gesteld met de nieuwsvoorziening op lokaal niveau?

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/lokale-journalistiek-nijmegen-omroepen/