Afbeelding

Afbeeldingen gebruiken online: zo doe je dat!

Algemeen

Stelen mag niet, dat weet iedereen. Toch is de kans vrij groot dat jij er dagelijks getuige van bent. Digitaal wordt het auteursrecht namelijk op grote schaal geschonden. Veel mediamerken publiceren andermans foto's, alsof het hun eigen beeld betreft. En nee, zo hoort het dus niet. Lees hier wat de regels zijn en hoe er wél afbeeldingen van anderen gebruikt kunnen worden.

Met een smartphone en een goed gevoel voor design of fotografie is een mooie afbeelding zo gemaakt. En dus barst het internet van mooie afbeeldingen, in steeds hogere resoluties. Bijna zonde om daar niets mee te doen. Maar zomaar een afbeelding van een ander delen, downloaden of kopiëren van Instagram of Pinterest mag dus niet.

De regels van de auteurswet
In de auteurswet zijn de regels rondom afbeeldingen – maar ook tekst, kunst of wetenschap – vastgelegd. Eigenlijk iedereen die een foto maakt is volgens de wet een auteur en wordt dus beschermd door de auteurswet. Een ander mag dus nooit zomaar die foto hergebruiken vanuit zijn merk, zelfs niet met een bronvermelding. Er moet altijd toestemming gevraagd aan de originele maker van het beeld. Als er toestemming is, moet er nog steeds bij vermeld wie de maker is. De maker kan ook beslissen geen toestemming te geven of geld te vragen voor beeldgebruik, dan is er geen andere optie dan betalen of het beeld niet te gebruiken. Doe jij dit wel? Dan moet je niet gek opkijken van een flinke factuur.

Lees verder op BladenDokter: www.bladendokter.nl/afbeeldingen-gebruiken-online-zo-doe-je-dat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=afbeeldingen-gebruiken-online-zo-doe-je-dat