Afbeelding

Klaske Tameling: ‘Laat online niet over aan jonge mensen’

Algemeen

Klaske Tameling promoveerde in 2015 op haar onderzoek naar het crossmediale nieuwsproces. Momenteel werkt ze voor BNNVARA als coördinator crossmedia. In die functie begeleidt ze redacties in de transitie naar een geïntegreerde media-organisatie. Hoe verloopt die transitie nu? En wat kan er beter in 2019?

'2019 wordt het jaar van de journalist zelf. In mijn proefschrift schreef ik al dat journalistiek een people's business is, maar dat het de afgelopen jaren vooral over technologie en verdienmodellen is gegaan. Dat zijn zeer relevante aspecten die we zeker niet uit het oog moeten verliezen, maar de kracht van een journalistiek bedrijf zit 'm in de journalisten zelf. Dat onderscheidt ons van de Facebooks en de Googles.

Menselijke verhalen
De laatste tijd zie je dat er in de journalistiek wat meer aandacht is voor het menselijke aspect. Fokke Obbema schreef een zeer openhartig verhaal in zijn eigen Volkskrant over zijn hartinfarct. Hij vertelde onder andere dat stress in zijn werk als journalist wel degelijk een factor was. Eerder stelde LINDA. een plateaujaar in, toen de snelle groei gepaard ging met veel burn-outs op de redactie. Journalisten hebben de afgelopen jaren alleen maar meer werk en (online) taken erbij gekregen. De focus werd kwantiteit, vooral veel en snel produceren, in plaats van kwaliteit en het uitoefenen van onze basistaak: de waakhondfunctie.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/de-voorspellers/klaske-tameling/