Belasting op nieuws: de btw gaat omhoog (en nog niet omlaag)

Belasting op nieuws is een beladen onderwerp. Waar in sommige landen nul procent geldt, gaat in Nederland het tarief van 6 naar 9 procent voor kranten en tijdschriften. Digitaal nieuws valt voorlopig nog onder het hoge tarief van 21 procent – een doorn in het oog van De Correspondent en Follow The Money maar ook van de krantenuitgevers.

Per 1 januari gaat de btw omhoog. Het lage tarief van 6 procent gaat naar 9 waardoor kranten en tijdschriften duurder worden. De verlaging van de btw voor digitaal nieuws wordt niet per 1 januari ingevoerd, een tegenvaller voor de uitgevers van betaalde nieuwssites en hun lezers die daardoor niet op een prijsverlaging (btw van 21 naar 9 procent) hoeven te rekenen.

Historisch gezien is de belasting op nieuws een beladen onderwerp. Nederlandse kranten maakten in het laatste kwart van de 19e eeuw een groeispurt door dankzij de afschaffing van het gehate 'dagbladzegel', een belasting op papier die voor uitgevers in sommige gevallen op bijna 50 procent van hun omzet neerkwam. In 1869 werd deze afgeschaft.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/belasting-op-nieuws-de-btw-gaat-omhoog-en-nog-niet-omlaag/

Meer berichten