Foto: Stockfoto 123RF

De freelancewet gaat veranderen: wat dat voor zelfstandig journalisten kan betekenen

De Wet DBA, waarin is vastgelegd welke rechten en plichten freelancers en hun opdrachtgevers hebben, zou in 2019 aangepast worden. Tot de Europese Unie een stokje voor de plannen van minister Koolmees stak. Wat kunnen freelance journalisten nu van de nieuwe wet verwachten?

Sinds de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) in 2016, waren het verwarrende tijden voor freelancers. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die de VAR verving, maakte het er niet eenvoudiger op om zelfstandige te zijn. Freelancers moesten modelovereenkomsten tekenen: verplichte, op papier vastgelegde afspraken tussen de zelfstandige en iedere afzonderlijke opdrachtgever.

De bedoeling was dat die overeenkomsten het voor de Belastingdienst eenvoudiger zouden maken om arbeidsrelaties te controleren, en zo schijnzelfstandigheid te bestrijden. Maar het pakte anders uit. Pierre Spaninks, zzp-expert: 'Door de afschaffing van de VAR en de komst van de nieuwe regeling moesten opdrachtgevers en -nemers zich gaan afvragen wanneer een arbeidsrelatie loondienst moest zijn of zelfstandigheid mocht zijn.'

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/wet-dba-verandert-freelance-journalisten/

Meer berichten