We kijken weer minder televisie dan vorig jaar (en steeds meer uitgesteld)

Nederlanders keken in 2018 weer minder tv dan in 2017. Uitgesteld kijken en overige schermtijd (zoals kijken naar Netflix en andere on-demand-aanbieders) nam echter opnieuw toe. RTL zag zijn marktaandeel fors dalen.

In 2018 keek de Nederlander voor het vierde jaar op rij opnieuw minder naar de televisie. Er werd vooral veel minder 'direct' gekeken: het aantal minuten daalde met 4 procent, van 163 naar 156 minuten per dag.

Uitgesteld kijken
Het 'uitgesteld' kijken naar 'reguliere' televisie is opnieuw gestegen, van 15 naar 17 minuten per dag. Ondanks die stijging daalt de totale kijktijd. In 2008 werd voor het eerst gemeten hoeveel er uitgesteld werd gekeken, toen ging het om 2 minuten per dag.

Sinds 2015 meet SKO ook de 'overige schermtijd'. Dat is volgens de definitie van SKO 'de tijd die wordt besteed aan het bekijken van bijvoorbeeld video on demand diensten (o.a. Netflix, Videoland en Ziggo Movies & Series).' Het gaat om 15 minuten per dag. Overige schermtijd en uitgesteld kijken zijn samen goed voor 17 procent van de totale tijd die voor het grote scherm wordt doorgebracht.

Die totale kijktijd was 188 minuten in 2018, in 2014 ging het nog om 200 minuten.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/2018-aantal-minuten-televisie-uitgesteld/

Meer berichten