Kunnen we nu eens serieus gaan discussiëren over de toekomst van de lokale journalistiek in Nederland?

Politiek journalist Chris Aalberts ergert zich aan de denigrerende manier waarop er over lokale journalistiek wordt gesproken. Daarmee wordt het debat over de toekomst en financiering van lokale journalistiek geen dienst bewezen. Wanneer kan dat debat nu eens serieus beginnen, vraag hij zich af.

De lokale journalistiek zit in het slop en er zijn maar weinig ideeën hoe dat kan verbeteren. Een van de weinige concrete voorstellen is het Leids Mediafonds: een fonds gefinancierd door de gemeente Leiden waar journalisten subsidie kunnen aanvragen voor onderzoeksjournalistieke projecten. Of het een goed idee is blijft afwachten.

Gelukkig is de discussie over het fonds van een erg hoog niveau. Een citaat: 'En daar verscheen (…) een journalistieke productie die de wereld moet veranderen. In het Leiderdorps Weekblad – wie leest hem niet? – stond de allereerste productie van het Leids Mediafonds, een initiatief dat de kwijnende regionale journalistiek in Leiden en omgeving moet redden.'

Aan het woord is Maarten Keulemans, een wetenschapsjournalist voor de Volkskrant. Hij schrijft dit op De Nieuwe Reporter, een blog waarvan je zou denken dat het dé plek is om het debat over de toekomst van de lokale journalistiek te voeren. Maar nee. Keulemans meldt dat hij de eerste publicatie – enkele interviews – beneden alle peil vindt. Dat was het.

Lees verder op De Nieuwe Reporter: www.denieuwereporter.nl/2019/01/kunnen-we-nu-eens-serieus-gaan-discussieren-over-de-toekomst-van-de-lokale-journalistiek-in-nederland/

Meer berichten