Prijs van kranten in losse verkoop flink gestegen

De verhoging van het lage btw-tarief dat per 1 januari is ingevoerd, is door diverse krantenuitgeverijen aangegrepen om de prijzen van de kranten in de losse verkoop flink te verhogen. Er is een uitschieter van 30 procent en er zijn zelfs kranten die nu drie verschillende prijzen hanteren.

Bij de Persgroep stijgen de gemiddelde prijzen tussen de 7,7 procent en 10,6 procent, met een enkele uitschieter naar zelfs 30 procent. We hebben een vergelijking gemaakt van de meest recente gegeven van september 2018 (.pdf) en januari 2019 (.pdf). Eerdere gegevens van begin januari 2018 zijn bij navraag niet beschikbaar, meldt de afdeling Losse Verkoop van de Persgroep.

Het meest opvallende aan de informatie zijn de cijfers met betrekking tot NRC en nrc.next. Deze kranten hanteren sinds januari namelijk drie prijzen, de weekdagen worden nu ook gesplitst. Voorheen werd er voor de weekdagen een prijs van 2,60 euro gehanteerd. De nieuwe prijs voor de krant op maandag, dinsdag en woensdag wordt 2,99 euro, en stijging van 15 procent. De krant op donderdag en vrijdag kost voortaan 3,39 euro. Vergeleken met de oude prijs op die dagen is dat een stijging van wel 30 procent. De zaterdagkrant van NRC en nrc.next hebben de laagste stijging van alle kranten. Hier betaal je 3,6 procent meer voor, namelijk 3,99 euro.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/prijs-van-kranten-in-losse-verkoop-flink-gestegen

Meer berichten