Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Print is helemaal terug, en dat komt vooral door jongeren

Algemeen

Brits onderzoek bevestigt comeback en toegenomen waardering van jongeren voor 'oud' medium.

Print is terug, de signalen zijn talrijk. Bij KLM bijvoorbeeld, dat 11 maanden terug besloot zijn personeelsmagazine Blauw weer op papier uit te brengen. Bij vertaalbureau Doublenative dat een verrassende omslag van digitaal naar print ziet; brochures zijn weer ouderwets populair, net zoals leaflets en relatiemagazines. Bij Airbnb dat samen met Hearst een nieuw printtijdschrift lanceerde, airbnbmag. Bij Facebook dat een printpublicatie uitbracht met de naam Grow Magazine, en bij Amazon dat zijn speelgoedcatalogus, A Holiday of Play, in print uitbracht, gedistribueerd met stickers en QR-codes. Dan hoeven we het nog niet te hebben over de krantenadvertenties die KFC in zijn kipcrisis inzette.

Hoe komt dat, deze comeback? Het Britse maketing- en communicatiebureau Wardour hield onderzoek onder 2.001 consumenten van 18 jaar en ouder en komt tot een verrassende conclusie: print dankt zijn groei vooral door de groeiende populariteit onder jongeren. Ze zijn het afgelopen jaar steeds meer print gaan lezen naast hun online mediaconsumptie. Zowel de groep Generatie Z (18 tot 24) als de leeftijdsgroep tot 35 jaar leest meer via de printkanalen dan mensen in andere leeftijdscategorieën.

Digitaal én print
Er zijn een aantal gebieden waar die printinteresse van jongere generaties er vooral is. Zo zegt 15% procent van alle ondervraagden dat ze meer vakbladen zijn gaan lezen. Voor de generatie Z is dit met 28% aanzienlijk meer.

Ook geeft 10% van de grote groep ondervraagden aan meer gedrukte tijdschriften, brochures en rapporten van bedrijven te lezen dan een jaar geleden. Voor mensen tussen de 25 en 34 jaar is dit bijna het dubbele met 19%. Maar liefst 75% van de jongeren geeft aan minstens één tijdschriftpublicatie per maand te lezen.

Lees verder op Adformatie