Foto: Stockfoto 123RF

Tool geeft automatisch achtergrond bij lokaal en regionaal politiek nieuws

Volautomatisch de politieke achtergrond bij nieuwsberichten laten zien. Dat is het idee achter de deze week gelanceerde tool Voordat het nieuws was.

Bezoekers die de plugin installeren in hun browser (hij werkt in Chrome en Firefox) en politiek nieuws aanklikken, zien aan de rechterkant een balk verschijnen met daarin links naar beleidsstukken, zoals notulen en onderzoeken. De informatie is afkomstig uit databases van de Open State Foundation (de databanken Open Stateninformatie en Open Raadsinformatie), waarin gemeentes en provincies informatie delen om zo transparantie te bevorderen.

"Onze tool geeft bezoekers automatisch extra achtergrondinformatie", vertelt Hans-Peter Harmsen, oprichter van Oberon, dat de tool bouwde. Oberon ontving daarvoor een ontwikkelbudget van 30.000 euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken, nadat het bedrijf in december een wedstrijd won. "Onze app laat de informatie achter het politiek besluit zien. Met de oorspronkelijke bronnen kunnen lezers vervolgens met eigen ogen zien wat er gezegd is."

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/tool-geeft-automatisch-achtergrond-bij-lokaal-en-regionaal-politiek-nieuws

Meer berichten