Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Bedreiging van journalist heeft ‘hogere prioriteit’, maar de praktijk laat wat anders zien

Algemeen

Ondanks dat minister Grapperhaus van Justitie eerder zei dat bedreigingen aan het adres van een journalist een 'hogere prioriteit' hebben, is de praktijk weerbarstiger. Het is zelfs moeilijk om aangifte te doen, omdat 'bedreiging' moeilijk te bewijzen zou zijn. Dan blijft er vervolgens niets anders over dan dat het incident als 'melding' in het politiesysteem komt te staan. En bij een melding hoeft het OM geen beslissing te nemen over vervolging.

Vorige week kwam het bericht dat een verslaggever van Omroep Flevoland was belaagd bij ongeregeldheden op Urk en dat er zelfs een rookbom in zijn auto werd gegooid. Van deze gebeurtenis kon aangifte worden gedaan, maar Omroep Flevoland heeft de afgelopen periode zeker vier keer meegemaakt dat journalisten werden bedreigd en dat er geen aangifte van kon worden gedaan, meldt Margriet Oostveen van de Volkskrant (betaald, via Blendle).

"Wij (althans journalisten) maken ons in Nederland terecht druk om de vrije pers als Amerikaanse verslaggevers worden bedreigd en uitgejouwd, dankzij Donald Trumps voortdurende aanvallen op de media als 'vijand van het volk' en 'verspreiders van nepnieuws'. Maar in Nederland, waar onder politici met name de heren Baudet, Wilders en Kuzu al enige tijd hun steentje bijdragen aan het verdacht maken van 'mainstream' media, kan het als we niet oppassen dezelfde kant uit gaan. Dus niet alleen waar misdaadverslaggevers moeten onderduiken, criminelen inrijden op het kantoor van de Telegraaf Media Groep, of de redactie van Panorama wordt beschoten. 'Verslaggevers Omroep Flevoland bedreigd' klinkt misschien minder spannend, maar hun ervaringen zijn juist om het alledaagse karakter minstens zo ondermijnend voor een vrije pers."

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/bedreiging-van-journalist-heeft-hogere-prioriteit-maar-de-praktijk-laat-wat-anders-zien